Skrevet av Hr.V i V&V, langt fra feilfritt gjengitt i forbindelse med Oslo Stammtisch Desember 2018. Lett redigert for gcinfo.no av Whoelse. Vi legger gjerne til informasjon om andre historien til alle adventskalendere rundt om i ladet! Så send inn tekst så skal vi publisere.
Del 1 – Pionértiden – 2004-2014
Følgende sitat er hentet fra Mr Early Bird (i dag Stubbesitteren) sin adventscache i 2014: «Det startet på et Tech & Beer event (GCM4AP) i Oslo i 2004. Oss Gutta hadde en plan og hadde lagt ut Xmas #1 (GCM6AY) i en liten mikroskog rett ved eventet og dermed var en ny tradisjon skapt! De første årene var det ingen geografiske begrensninger så cachene var spredd over hele landet. Etterhvert har det dukket opp mange lokale varianter og denne kalenderen har nå blitt en lokal Stor-Oslo-kalender. Adventskalenderen i 2004 var sannsynligvis verdens første GC-julekalender.»
Legg merke til at GCM4AP var forløperen til Oslo Stammtisch – i praksis det første «tischet»! Adventscache-historien starter altså på samme sted og samme dag som Stammtisch-historien. Kuriosa: Xmas#01 ble bragt inn på eventet slik at de som ikke ønsket å tusle ut i mikroskogen fikk servert loggboka inne på «tischet». Det står intet om hvor vidt Xmas#01 det året inneholdt søtsaker.
Det var særlig Mr Early Bird som holdt godt tak i denne første norske adventskalenderen og hver kalender ble presentert som nettopp det – en kalender med 24 luker til å klikke på. Disse motivene ser du noen av på denne siden. Der var ingen konkurranse – i hvert fall ingen offisiell sådan.
Stubbesitterens side med Xmas adventskalendere fra 2004 til 2013 med aktive lenker.
Del 2 – Nyere tid – 2015- ……
Med 2014-kalenderen tok den gamle versjonen slutt og dagens oppsett kom på plass, dvs konkurranse-formatet og med GINO-sidene som mulig innfallsport på nett. Vi mistet noe, men fikk noe annet. Om Mr Early Bird var sentral i del 1, så har pstray vært det i del 2 i kraft av å være han som står bak nettløsningen for poeng-beregning, statistikk osv. Siden V-ene slett ikke har hatt eller har særlig innsikt i hvilke andre ildsjeler vi kan takke for adventskalender-fenomenet lar vi være å forsøke å nevne andre navn. Veldig urettferdig for der har utvilsomt vært flere utrettelige sjeler bakom kulissene.
I dag har omtrent hvert lokale geocache-miljø sin egen adventskalender. I 2014 viser GINO-siden til 14 kalendre. I dag er muligens antallet større. Siden GINO-sidene neppe gir den komplette oversikten, våger vi ikke å antyde noe antall. Kalendre kommer og går som det meste annet her i livet.
Xmas (Oslo) var tidlig ute (2015) med å ha flere cacher på samme dato (jfr Mostly Moose og hans 11 cacher julaften 2016).
Klatrejul og Ekstremjul er eksempler på kalender som har vært med. Julestria (Bærum) er et eksempel på kalender som ikke lenger dekker alle 24 lukene og noen steder i landet har de «adventskrans» hvor det slippes noen cacher hver helg.
Adventscachene/adventscachingen skiller seg fra «normal» geocaching på flere vis:
- Det er tillatt å legge spiselige gjenstander i cachen (noen vil mene at det er obligatorisk å gjøre det samt sørge for påfyll når det er tomt samt at enhvers Twist-favoritt alltid er der).
- Det er ikke alltid nødvendig med GPS. I stedet er det viktig å følge fotefarene i snøen.
- Små event oppstår svært ofte og da er det viktig å huske på å blende ned hodelyktene samt døyve skuffelsen over at disse mini-eventene ikke teller som egne event på statistikksidene.
- Noen ganger kan man støte på cachere som venter på at dagens adventscache skal bli publisert. Man må ikke bli bekymret om de virker litt fjerne i blikket. Slik går over når kalenderen sier 1. juledag.
- Heller ikke må man la seg forstyrre dersom man uforvarende kommer midt i innspurten på en FTF-jakt og ser biler frese seg vei i åpent vinterlandskap eller kollegaer som lar være å hilse mens de løpet med GPS i den ene hånda og tunga hengende ut av munnen. Det meste går over og hver januar vil noen bli berømmet og prisgitt for slik innsats.
- Lys- og lyd-faktoren er noen ganger høy. En ultimat sådan tildragelse var da en Dokkaværing trakk ca 400m trefase-strøm ut i skogen slik at vi cachere skulle få en opplevelse vi sent skulle glemme. De glitrende eksemplene er svært mange og vil bli snakket om til våre geocache-barnebarn osv.
- Navnsettingen er regulert, dvs alle cachene skal ha felles forstavelse, eks Xmas# , Xmjøs#, Raumerjul osv og når jula er over skal forstavelsen fjernes. Her glipper det ofte, dvs man finner fortsatt adventscacher med sitt opprinnelige fulle navn selv mange år etter.
Noen statistikk for adventscachene lar jeg ligge. Mulighetene er for mange og oppgaven for stor, men det kan nevnes at dagens Xmas er nr 389 i rekken av Xmas-cacher (alle julaften-cachene medregnet).