Geocaching i Midt-Troms

Workflooow på Setermoen jobber nå på vegne av ​ Midt-Troms Museum med å plassere ut «Cacher» i nærheten av museets lokasjoner i Midt-Troms.

Turister i eget nærmiljø

Workflooow utvikler ulike interaktive prosjekter og spill på vegne av stiftelsen Midt-Troms museum, blant annet til deres nye Barnemuseum på Finnsnes i Troms. I en workshop relatert til et annet digitalt utviklingsprosjekt med museet foreslo en av deltakerne fra Workflooow at man kunne bruke Geocaching som en aktivitet for å få økt oppmerksomheten rundt museets mange lokasjoner i regionen. På denne måten vil man kunne få en spennende geocachings-opplevelse, og man kan i tillegg bli bedre kjent med regionen og dens historie.

«I sommer legger Midt-Troms Museum vekt på et enda mer utstrakt samarbeid med lokale reiselivsaktører, som har mistet alt av utenlandske turister. Vi må alle bli «turister» i vårt eget nærmiljø i sommer. Museets aktivitetstilbudene vil sannsynligvis være mer viktig enn noensinne, slik at, for eksempel, familien på Moen tar noen overnatting på Senja, med besøk til Kveitmuseet, Hofsøy Bygdetun og Sážžá Senja naturhus og museum. Med gode idéer, kompetanse og innsats fra Kunnskapstrening IT AS vil alle museumssteder i Midt-Troms ha et geocaching tilbud i sommer. Det blir kjempespennende!», sier Lisa Gay Bostwick, som er direktør for Midt-Troms Museum.

Lenvik Bygdemuseum. Foto: Dag Arild Larsen

Historiefortelling

Idéen med geocaching tente museet umiddelbart på. De ønsket å utvikle en helhetlig opplevelse rundt dette. Planen er å ha en cache på alle steder av lokalhistorisk verdi og med historiefortelling om stedet man er på ved den aktuelle cachen. For lokalbefolkning så vil man kunne drive historieformidling til alle generasjoner som deltar og kanskje et barn eller en ungdom går opp gamle stier som deres oldeforeldre har gått en gang i tiden. For tilreisende turister fra inn- og utland så er det også en fin mulighet til å få en guidet naturopplevelse via geocaching samt at de får ytterligere kjennskap til historien i vår region.

«En god del av tiden man har brukt på prosjektet har vært brukt på å sette seg inn i hvordan man legger ut en geocache, og det tekniske aspektet ved dette. Man har også gjort research om mulig plassering av cachene slik at de er tilgjengelig hele året, samt at de er så tilgjengelig som mulig for personer med ulik mobilitet» sier prosjektutvikler Kristine Fjellvang.

3D-printer gjenstander

Et av forslagene fra Workflooow var at man kunne 3D-printe gjenstander fra museets samlinger, for å legge i noen av cachene som unike og helt spesielle suvenirer. Dette var en mulighet som museet ville utforske videre, og de var raskt på banen med forslag til gjenstander som kunne 3D-printes. Museet gikk dermed til innkjøp av en 3D printer og nå kan Workflooow modellere gjenstandene digitalt i 3D for så å printe dem ut. Disse gjenstandene vil bli valgt ut fra hver enkelt lokasjon og man får derfor en suvenir som har en unik historisk eller kulturell tilknytning til området man befinner seg i.

«Som en del av prosjektet så utvikler Workflooow, på vegne av museet, en egen hjemmeside med historiene som hører med de ulike cachene og skaper dermed en helhetlig opplevelse for de som vil delta i geocaching her. Dermed får man umiddelbar tilgang på “historien” mens man er på stedet eller mens man planlegger reisen til neste sted. Det gjør også opplevelsen litt mer interaktiv i tillegg» sier prosjektleder Ruben Nergård.

Midt-Troms Museum er regionmuseum for 9 kommuner; Balsfjord, Bardu, Berg, Dyrøy, Lenvik, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy. Hovedkontoret for administrasjon og forvaltning er på Sundlia i Målselv. Midt-Troms Museum har ansvaret for mange lokasjoner i midt-Troms i form av museum, bygdetun, handelssteder, gårder og andre lokasjoner som er av spesiell historisk, kulturell og/eller naturhistorisk betydning for regionen. Museumsregionen dekker mer enn 11 000 km​2​. (​www.mtmu.no​)

3D-modellert versjon av Strømsør gård som skal 3D-printes og legges ut på cache.

 

www.kunnskapstrening.no

www.workflooow.com

Kontaktpersoner:

Prosjektleder Workflooow              Ruben Nergård ruben@kunnskapstrening.no

Prosjektutvikler Workflooow           Kristine Fjellvang krfjellv@hotmail.com

Museumsdirektør                          Lisa Gay Bostwick lisa.bostwick@mtmu.no

Posted in Artikler 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *