Hva er Geocaching?

Hva er det?

Geocaching er en internasjonal aktivitet. Det kan sammenlignes med orientering, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter poster, kalt "cacher". Det uttales en kæsj på norsk. Cachene er plassert ut over store deler av verden og informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.

Hvem passer det for?

Geocaching er en aktivitet som passer for folk i alle aldre, alt fra småbarn til pensjonister kan ha det gøy! Rullestol er heller ingen hindring, det finnes cacher for alle! Selv de som liker fjellklatring, seiling, shopping, matte-nøtter, historie, geologi, arkitektur, sosialt samvær etc.

Hva koster det?

Geocaching er i utgangspunktet gratis, og du kan finne mange cacher uten å betale noe. Men ved å betale for premium medlemskap, får du tilgang til nyttige tileggsfunksjoner. Du kan også trenge GPS og/eller geocaching apper, men det er også mulig å finne cacher uten GPS eller app

Hvor finnes det geocacher?

Det finnes over 3 millioner geocacher over hele verden og i 2020 passerte vi 90 000 cacher i Norge! Sjansen for at det ligger en gjemt i ditt nærområde er ganske høy. Dette er en aktivitet man kan drive med overalt, og er en perfekt aktivitet å kombinere med reising. Den lange bilturen blir aldri kjedelig lenger!
Les mer om hvordan søke etter cacher på nettet her.

Hva trenger man av utstyr?

Som et minimum må du ha en dedikert GPS-mottager eller en smarttelefon med GPS-mottager. I tillegg trenger du en blyant eller penn, som du kan bruke til å signere i loggbøkene med.

Hvordan finner man en cache?

 • Man søker fram en cache i databasen, enten hjemme eller ved hjelp av en geocacher app på mobiltelefonen.
 • Laster koodinatene inn på GPSen eller bruker geocacher app'en.
 • Rusler ut og finner stedet.
 • Leter fram cachen som er en beholder med en loggbok i.
 • Og selvfølgelig leter vi uten at letingen setter spor etter seg 🙂 Vi leter med øynene!
 • Det varierer hvor lette cachene er å komme til og hvor lette de er å finne. Noen kan man ta fra bilvinduet, mens andre krever dagsmarsjer og spesialutstyr. Noen cacher er lette å se når man er kommet fram mens andre er godt skult og kun synlig for det trente øyet. Vanskelighetsgraden anngis med stjerner, jo flere stjerner jo vanskeligere.

Hva gjør man når man har funnet den?

 • Signerer loggen man finner i boksen for å vise at man fysisk har funnet cachen.
 • Er det bytteting i boksen kan man evt. bytte med ting man har med, og da bytter man alltid oppover så man legger inn noe finere enn det man tar ut. Bytteting er småting som gjerne barn synes er morsomt å finne, men noen ting er også artig for de mer tilårskomne. Spiselige ting skal IKKE legges i cachene.
 • Er det sporbare reisevenner kan man ta med disse men da må man legge dem i en ny cache, helst innen to uker.
 • Er det ødelagte ting eller f.eks. barnåler i boksen eller den er fuktig kan man gjerne rydde opp.
 • Til slutt lukkes boksen forsvarlig og legges nøyaktig tilbake på plass.

Logging av funn

Når man finner en geocache, skriver man to typer logger: En i papir-loggen når man er ved cachen, og en på nettsiden til cachen. Det siste gjør man som regel når man kommer hjem, men kan også gjøres direkte i geocacher app'en på telefon. Da får man registrert i databasen at man har funnet cachen og den som har lagt ut posten får gleden av å vite at noen har funnet den. Legg gjerne inn en hilsen til den som har lagt ut cachen og nyttig informasjon til de som kommer etter.
Les mer om logging.

Hvem plasserer ut cacher?

Cachene er plassert ut av andre geocachere. De er en gave fra en geocacher til alle andre geocachere. De geocacherne som tar jobben med å legge ut cacher gjør dette for å vise fram et fint sted, gi andre geocachere en liten historieleksjon eller gi dem en eller annen utfordring de må greie for å kunne logge cachen. Mye av gleden ved å legge ut en cache er å få lesverdige logger. Husk dette når du skal logge en cache 🙂
Hvis du vurderer å plassere ut en cache selv så bør du ha funnet en del cacher først så du vet hva man går til.
Her kan du lese om hvordan legge ut en cache

Sporbare gjenstander – reisevenner

Reisevenner (Travel Bugs, GeoCoins på engelsk) er spesielle gjenstander som er sendt ut av en geocacher for å reise fra cache til cache ved hjelp av andre geocachere. For å kunne kjenne dem igjen og følge dem er de utstyrt med hver sin unike kode, enten preget inn i metall de er laget av eller i form av en metall-tag med kode som er festet til tingen. Hver reisevenn har sin egen web-side på geocaching.com hvor man kan følge med hvor reisen går.
Reisevenner kan du ta med deg hvis du er villig til å legge dem i en ny cache, helst i løpet av to uker. Og du må logger at du plukker den opp og legger fra den fra deg.
Les mer om hva du gjør hvis du finner en reisevenn.

Forskjellige cachetyper

Det finnes flere forskjellig cachetyper, og de deles gjerne inn i fysiske og virtuelle typer.
Noen av de er grandfathered, som vil si at det ikke kan lages nye, og de eksisterende er unntatt endringer i retningslinjene.

Tradisjonell cache
En tradisjonell cache er en cache som befinner seg på de oppgitte koordinatene. Det skal være intuitivt hvordan man åpner cachen slik at man får signert loggen.
Multi-cache
En multi-cache er, som navnet antyder, en cache der man må innom flere trinn.

Les mer i vår wiki

Mystery-cache
En mystery-cache har ingen konkret definisjon, men er et sekke-begrep for alle cacher som ikke passer inn i en av de andre cachetypene. Mystery-cache brukes alltid når man må løse en oppgave for å finne cachen eller første trinn i en oppgave med flere trinn.

Les mer i vår wiki

Letterbox Hybrid-cache
Letterbox Hybrid cache er en avart/videreføring av en eldre form for jakt på skjulte poster kalt "Letterboxing".

Les mer i vår wiki

Wherigo Cache
En wherigo-cache (fra engelsk where i go, «hvor jeg går») er en cachetype som baserer seg på at GPS-en eller mobilen leder en gjennom en løype som til slutt bringer en til cachen.

Les mer i vår wiki

Earthcache
En earthcache er en cachetype der man må komme seg til koordinatene som er angitt på cachesiden, finne frem til informasjon og svare på spørsmål, normalt om stedets geologi.

Les mer i vår wiki

Virtuell Cache
En virtuell cache var en cachetype der man måtte komme seg til en angitt posisjon, men der det ikke fantes noen fysisk beholder eller logg. Det finnes noen få igjen av denne typen rundt omkring i verden.
Webcam Cache
En webcam-cache er en cachetype der man må komme seg til koordinatene angitt på cachesiden og så ta et bilde av seg selv med et webkamera som befinner seg på stedet. Som dokumentasjon på at man har vært på stedet, må man legge ved bildet tatt med webkameraet.

Eventer

Eventer er sosiale sammenkomster for geocachere. Det finnes flere ulike typer event.

Event
En event-cache er en sosial sammenkomst for geocachere. En event-cache trenger ikke ha et spesielt tema.

Les mer i vår wiki

CITO-event
En CITO-event-cache er en sosial sammenkomst for å rydde et område for søppel, rydde stier, fjerne uønskede arter eller lignende.
Mega Event
En mega-event-cache – til vanlig bare kalt mega-event – er en variant av event-cache. Et mega-event har minst 500 deltager.
Giga Event
En gita-event-cache – til vanlig bare kalt giga-event – er en variant av event-cache. Et giga-event har minst 5000 deltager.
GPS Adventures Maze
GPS Adventures Maze er en utstilling som har som mål å lære folk i alle aldre om GPS-teknologi og geocaching. Dette gjøres gjennom interaktive, vitenskapelige opplevelser. Utstillingen er gjerne formet som en labyrint.