Siste nytt fra reviewer teamet angående COVID-19

Reviewerteamet har hatt en kontinuerlig overvåkning av Covid-19 utbruddet siden mars, og vi har hatt meget tett oppfølging av saken på teamet vårt, i forhold til andre reviewere og opp mot Geocaching HQ i USA. Vi har valgt å godkjenne publisering av geocacher, men si nei til eventer inntil videre.

Det ble i forrige uke gitt en åpning fra myndighetene til arrangementer for «ansvarlige arrangører» fra og med 7. mai, forutsatt mindre enn 50 deltakere. Føringene fra myndighetene er ikke veldig klare, men vi forstår det slik at det nå åpnes opp for andre typer arrangementer enn geocachingeventer. Eksemplene som det vises til er mere knyttet til profesjonelle og kommersielle aktører, der man har en kunde- eller påmeldingsliste og dermed full oversikt over hvem som til enhver tid deltar. Dette forsterkes av ulike medieoppslag om saken.

Noen momenter i saken slik teamet ser det:

1. For det første er det slik at man ikke trenger å identifisere seg på et event, men man kan være anonym om man ønsker det. Selv om det er loggbok, er man ikke forpliktet til å signere. Det er heller ikke slik at man trenger å logge «will attend» og dermed fortelle at man kommer. I mange miljøer kjenner man nesten alle de som møter opp, men det er ikke alltid slik. I forhold til myndighetenes krav til en «ansvarlig arrangør», er intensjonen den at man i ettertid skal kunne levere lister over alle som deltok på et arrangement, og at dette kan skje meget raskt som del av en smittesporing. Målet med slike lister er å handle raskt og presist, og da er det trolig ikke nok å legge frem en loggbok med nicknavn.

2. Registrering av personopplysninger som navn, adresse og telefonnummer er heller ikke uproblematisk, all den tid man skal kunne opptre helt anonymt. Hvordan slår dette med lagring av info ut i forhold til GDPR? Hva med de som ikke ønsker å oppgi sine personlige opplysninger, men likevel møter opp?

3. Det er også et krav til at en arrangør skal ha en smitteansvarlig person. Reviewerteamet er usikre på om en eventarrangør som skal være nettopp arrangør også er i stand til samtidig å følge opp dette med smitteansvar. Dette kan bety å passe på at alle oppholder seg minst 1 meter fra andre som de ikke bor sammen med, og påse at andre smittevernregler følges opp.

4. En aktuell problemstilling er hva man gjør om det kommer fler enn 50 personer på et event. I noen områder kan dette bli en utfordring, men slettes ikke alle steder. Likevel er det ikke mulig å vite antallet personer som kommer, og det er også flere nick som det er flere personer bak. Arrangerer man et event, kan også andre møte opp, og de har man heller ikke kontroll på.

I sum gjør dette at reviewerteamet ikke ønsker å lempe på reglene slik de praktiseres nå, men det kan selvsagt bli endringer ut fra hva helsemyndigheter og politikere bestemmer. Disse vurderingene tas selvsagt løpende, og vi følger godt med på det som skjer.

Hilsen det Norske reviewerteamet

(Gjengitt fra facebook med tillatelse)
Posted in Nyheter 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *